Ekologiško vairavimo nauda

Nenorite atsisakyti automobilio, tačiau norite gyventi kuo draugiškiau su aplinka? Pastaruoju metu pasaulyje vystoma ekologiško vairavimo idėja. Idėjos esmė – vairuoti skalsiai naudojant degalus – staigiai nespaudžiant akceleratoriaus ir stabdžių pedalų užtikrinti tolygų važiavimą. Taip pat prie ekologinio vairavimo priskaitomos ir tokios strategijos, kaip motoro išjungimas laukiant parkavimo aikštelėje, važiavimas makslimaliai pripūstomis padangomis, oro kondicionieriaus naudojimas būtinais atvejais, neapkrauti automobilio sunkiais kroviniais ir kitos priemonės. Laikydamiesi ekologiško vairavimo principų ir sutaupysime degalus, ir optimaliai sumažinsime neigiamą poveikį aplinkai.

Manote, tai mažmožis? Iš tiesų tai – potencialiai neišnaudota sritis, galinti sumažinti naftos produktų paklausą ir padėti gyventi švaresniuose, saugesniuose miestuose. Australų mokslininkai vienoje savo studijų yra paskaičiavę, jog ekologiškai vairuodami galėtume sutaupyti beveik 5 % degalų nuvažiavus 100 km! Taigi, jei įprastai sunaudodavome 10 litrų pravažiuodami 100 km mieste, vairuodami pagal ekologiškus principus jų sunaudotume 9,5 litrus. O jei automobilį vairuojame pakankamai dažnai, per 10 m. nesunkiai pasieksime 200 000 km ridą ir per šį laikotarpį jau būsime sutaupę beveik 10 000 litrą. Vien per metus, Publikuojant šį straipsnį benzino kaina litrui siekė 1,03 €, tad esant tokiomis kainomis per 10 m. sutaupytumėme daugiau nei 10 000€! Ir tai galime vadinti konservatyvia reikšme – 2007 m. Prancūzijoje vykusioje konferencijoje apie ekologišką vairavimą, remiantis ankstesnėmis studijomis, apskaičiuotas kuro sumažinimo potencialas net 10 %!

Deja, kol kas Lietuvoje nemaža dalis visuomenės prestižu vis dar laikomo agresyvų, visais atvejais aplinkai žalingas vairavimą… Tačiau taip vairuojantieji kuro sudegina net 20 % daugiau, t.y., 20 centų permokėjimas kiekvienam degalų litrui.

Šaltinis Austrijos energetikos agentūra.

Parašykite komentarą